	[image: image1.png]HM Revenue
& Customs




	
	Public Bodies Group


	
	

	                  
	PBG VAT technical team
2 South 
Ty Glas
Cardiff CF14 5YA


	
	Jonathan Last
Web Editor

CIPFA

By email
	

	
	
	
	

	
	
	Tel
	03000 581569

	
	
	Fax
	

	
	
	
	

	
	
	
	

	
	
	Email
	Christopher.palmer1@hmrc.gov.uk

	
	
	

	
	Date
	31 January 2020
	Internet  www.hmrc.gov.uk

	
	Our ref
	Wedding Ceremonies
	

	
	Your ref
	
	

	
	
	


Dear Jonathan,
CIPFA VAT Committee: Wedding ceremonies
Firstly, I want to thank those members of the Committee who continue to consult with us regarding the current treatment of various fees and charges made in connection with Civil Ceremonies. I appreciate that it has been some time since my last update. I had hoped that we would discuss this subject at the November 2019 CIPFA meeting. Unfortunately HMRC were unable to attend that meeting due to Purdah in relation to the General Election, so I am now providing you with a written update.
We have continued discussion with the policy holder for the Marriages and Civil Partnerships (Approved Premises) Regulations 2005 as well as continuing internal discussions. 
The primary discussion point raised in the response provided by the committee in July 2019 was in relation to a ceremony in a larger room at the Register Office for which an overall greater fee is charged in comparison to the small room. I have provided the further detail from your letter for reference:
“1.The Committee acknowledges that councils have different charging structures whether that be on room size, time of day or week or a combination of all those factors.

2. Marriages and Civil Partnership (Approved Premises) Regulations 2005 

The Committee has noted the narrow interpretation of Section 12 (6), (7) and (8).

This surely doesn't mean that only the salary costs (plus on costs?) of the registrars can be taken into account? These are statutory functions and registers/records have to be completed and stored at the register office for each ceremony, so some of the register office's overheads should be taken into account even with the narrowest interpretation of this clause. 


The ceremony obviously has to physically take place somewhere, if the ceremony takes place in the register office it is felt that some of the overheads of this building do form part of the reasonable costs of providing the registrars in accordance with section 12(6).

3. Local authorities have a statutory duty to provide a Registrar’s service and therefore have to provide approved ceremony room(s). It is therefore a non-business activity.

The principal supply of the Registrar is the performing of a wedding ceremony, and any ceremony room is incidental to the main supply of a wedding ceremony. 

You cannot hire the room without a ceremony and you cannot have a ceremony without a room. It makes no sense for the principal supply to be a supply of a venue in this case; equally it would be completely artificial to split the single fee charged between an estimated cost of the Registrar(s) and any balance which may be for maintenance and running costs of the register office building. 


As stated in VATSC11135 with reference to the ECJ decision in ‘Card Protection Plan’: "There is a single supply in cases where one or more elements are to be regarded as ancillary services… defined as something that does not constitute for customers an aim in itself but is a means of better enjoying the principal service supplied." The larger register office room is considered ancillary to the Registrars services,. VATSC11142 on Levob also supports the case of a single principal supply.

It is still worth emphasise again that the £46.00 basic ceremony fee dictated by the Home Office, does not cover the costs (even a narrow interpretation of costs) of the Registrar.”

It is for the Local Authority to determine what is a reasonable cost associated with this service as each one operates independently from the other. As there is some activity associated with the service that is based within the Register Office, both prior and post marriage then it would not seem to be unreasonable that an element of those costs are included within calculations.   
The ceremony obviously has to physically take place somewhere, if the ceremony takes place in the register office it is felt that some of the overheads of this building do form part of the reasonable costs of providing the registrars in accordance with section 12(6).”

The statutory service and associated fee is for the registrar to attend a marriage at a register office with the fee set out in Schedule 1 of The Registration of Births, Deaths, Marriages and Civil Partnership (Fees) Regulations 2016. This is for a ceremony that takes place in a Register Office (in a room set aside for that purpose).  

Any reasonable costs incurred by the Local Authority for the attendance of those registration officials to attend the marriage ceremony in other premises (Including the de-commissioned room within a Register Office Building, a Manor House or Hotel) are covered off in Section 12 (6),7) and (8) (I have provided section 12 of the legislation below for reference).

HMRC accept that it is reasonable that an element of the ‘office overheads’ is included in calculating the costs based on the paperwork and record keeping that is undertaken within the office by the registrar.
However, it would be less reasonable to treat the decommissioned room differently to any other Local Authority building used for the same purpose. For example, the fee to the couple for the use of the Manor House could reasonably include an element of upkeep for that building. We might expect that this would be similar for the decommissioned room in the Register Office building.

It would be difficult therefore to see that the costs mentioned in relation to maintaining these rooms would form part of the ‘reasonable costs’ incurred by the local authority as they do not specifically relate to the attendance of registration officials to solemnize the marriage. 

Marriages and Civil Partnership (Approved Premises) Regulations 2005

Fees

12.—(1) An authority may, in accordance with paragraphs (2) to (4), determine a fee in respect of an application for or the renewal of an approval, and may determine that fee either for that particular application or renewal or for applications or renewals generally or of any particular class. 

(2) A fee determined for a particular application or renewal shall not exceed the amount which reasonably represents the costs incurred or to be incurred by the authority in respect of that application or renewal. 

(3) A fee determined for applications or renewals generally or of a particular class shall not exceed the amount which reasonably represents the average costs incurred or likely to be incurred by the authority in respect of an application or renewal, or, as the case may be, in respect of an application or renewal of that class. 

(4) A fee determined in respect of an application or renewal may not include an amount representing costs incurred in respect of any review or possible review under regulation 9 unless and until such a review is requested in relation to that application or renewal; but where such a review is requested an authority may determine an additional fee in respect of that application or renewal in accordance with paragraph (2) or (3), taking into account only the additional costs arising from review. 

(5) Any authority may charge a fee in respect of an application or renewal, or an amount on account of such fee, even though it may not yet have incurred any cost in respect of that application or renewal. 

(6) The superintendent registrar in whose presence persons are married on approved premises shall be entitled to receive from them a fee of an amount determined by the authority as reasonably representing all the costs to it of providing a registrar and superintendent registrar to attend at a solemnization. 

(7) Where a civil partnership registrar for any area attends when two people sign the civil partnership schedule on approved premises, the authority for that area shall be entitled to receive from them a fee of an amount determined by it as reasonably representing all the costs to it of providing the civil partnership registrar to attend at the formation. 

(8) An authority may set different fees under paragraphs (6) and (7) for different cases or circumstances.
At this point, I feel it is important to re-iterate some of the points made in HMRC’s letter dated 2nd July 2019.

HMRC maintain the view that any charge made that exceeds the fee reasonably representing the cost to the authority for the provision of a registrar or superintendent registrar, for larger room hire and other optional extras will, in the vast majority of circumstances, be liable to VAT at the standard rate. 
HMRC do not consider that such charges are likely to qualify for the exemption from VAT under Item 1 of Group 1, Schedule 9 VATA 94 because the supply is unlikely to be simply the making available of a room, but the provision of an approved room for a civil wedding ceremony. The supply goes beyond the mere passive letting of land and therefore outside the scope of the exemption for leasing or letting of property.  

Although the facts of the case in the UT decision of Blue Chips Hotel Limited vs The Commissioners for Her Majesty’s Revenue and Customs UT/2016/0138 are not on all fours with the examples we have seen from the Authorities reviewed, we believe there is some read across to the principles established.   
I realise that the Committee may want to discuss further or take a little time to consider the impact of the contents of this letter. 

Yours sincerely,

Chris Palmer
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